Hermelín – originální český sýr s ušlechtilou bílou plísní spatřil tmu sklepů před 100 lety v Přibyslavi, v srdci Vysočiny.
Seznamte se s Králem sýrů!
Historie českého hermelínu se začala psát během 1. světové války, kdy se do Československa dostala francouzská pochoutka camembert. Kdo k nám tehdy přivezl její recepturu zůstává záhadou. Jisté je však to, že se čeští mlékaři a sýraři na Přibyslavsku rozhodli tuto delikatesu s bílou plísní na povrchu, vyrobit také. Založili proto roku 1923 v Hesově mlékařské družstvo Pribina, které začalo vyrábět Přibyslavský camembert.
Silně aromatický camembert však bylo třeba přizpůsobit chuti českých labužníků. Hesovští sýraři přišli s vlastní úpravou původní receptury. Začali používat pasterované mléko a jiný druh plísně, díky které sýr při zrání získává příjemné žampionové aroma a krémově lahodnou chuť. Pro svůj produkt také v roce 1946 nechali patentovat vlastní název – Hermelín. Novému sýru se skvěle dařilo a postupně se začal prodávat v celém Československu.
V devadesátých letech dvacátého století procházela česká společnost významnými změnami, které se promítly i do sýrařského prostředí. Majitelem závodu Pribina se v roce 1993 stal uznávaný francouzský sýrařský odborník Jean-Noël Bongrain. A právě v tomto roce se také hesovský hermelín začal prodávat pod značkou Král Sýrů, která vyjadřuje jeho prémiovou kvalitu.
Příběh úspěchu značky Král sýrů se píše již 100 let a stále nekončí.Dnes je Král Sýrů vnímaný jako lahůdka, jejíž rozplývavá chuť a konzistence se skvěle hodí k vybraným druhům vín. Tématu párování sýru a vína se Král sýrů intenzivně věnuje, a otevírá tak českým gurmetům stále nové a nové možnosti.