>< Sýrová etiketa

Ti největší milovníci sýra se poznají podle toho, že si jej umí nejen vychutnat, ale také vědí, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství sýrové etikety. Naučte se sýry vychutnávat jako gurmáni, servírovat jako opravdoví znalci a hovořit o nich jako zasvěcení odborníci.

Krájení chce ten správný grif

I v tom nejmenším kousku sýra můžete najít díky správnému krájení chuť celého kusu.

29. června 2015

Jelikož sýry mají velmi rozdílnou tvrdost a strukturu, na každý z nich se postupem času vyvinul zvláštní typ nože. Na parmezán existuje speciální malý do špičky tvarovaný nožík nebo lopatka s hrotem uprostřed, která nakrájí sýr na hoblinky.

Na tvrdé sýry se používají také sekáčky pro oddělení většího kousku z bochníku.

Na měkké krémové sýry, jako je hermelín, jsou pak ideální nože s otvory po stranách a vidličkou na konci, kterou se dá ukrojený kousek napíchnout.

Sýry s plísní uvnitř se nejlépe krájí strunovými kráječi.

Pokud chceme sýr nastrouhat, existuje celá řada struhadel a škrabek. Obecně platí, že sýry se krájí lépe ihned po vyndání z chladného prostoru (například z lednice) a čepel nože je dobré namočit do teplé vody. Teplá čepel lépe prochází strukturou sýra a ten se na ni nelepí.

K článku je 0 komentářů, přidejte první komentář.

Ostatní příspěvky z kategorie Servírování

10 tipů, jak dětem servírovat sýr

1. června 2016
48 1.6.2016 0
Servírování

Sýr je zdravý. Naučte děti jej milovat.

Jak servírovat hermelínové speciality

23. května 2016
602 23.5.2016 4
Servírování

Plyšový bochníček s delikátní chutí je to pravé pro vaše gurmetské choutky. Může být Krémový, Nebeský i jako Hermadur.

Vezměte sýr na piknik

10. května 2016
27 10.5.2016 0
Servírování

K večeru už sluneční paprsky nebývají tak ostré. S čím je na pikniku zkombinovat?

Druhá šance se neodmítá

9. října 2015
350 9.10.2015 0
Servírování

Zrání je proces, nebojte se ho.

Každý sýr musí přijít ve správný čas

9. října 2015
484 9.10.2015 0
Servírování

Načasování a množství je kouzlo, které udělá z obyčejné večeře elegantní hostinu.

Hermelíny nemazat!

9. října 2015
678 9.10.2015 0
Servírování

Nedělejte z delikátního zážitku sýrový horor.

Přijďte na chuť správnému pořadí

30. července 2015
489 30.7.2015 0
Servírování

Každá chuť má svoje místo a jen tak může dokonale vyniknout.

Nejlépe si je vychutnáte při pokojové teplotě

27. července 2015
834 27.7.2015 0
Servírování

Ani zima, ani horko. Pokojová teplota je sýrový ideál.

Nechoďte na ně zostra

22. července 2015
396 22.7.2015 0
Servírování

Sýry bývají výrazné samy o sobě, dávejte si proto pozor, abyste jejich výjimečnou chuť zbytečně nepřebili.

Menší než velké množství sýra

17. července 2015
2328 17.7.2015 0
Servírování

I ta největší pochoutka se může snadno přejíst.

Mezi známými se každý cítí lépe

16. července 2015
194 16.7.2015 0
Servírování

Chuť dobrých sýrů je pro hosty zajímavější než vaše sýrařské znalosti.

5 důvodů pro sýr jako dezert

14. července 2015
2299 14.7.2015 11
Servírování

Zapomeňte na dorty a sorbety, po dobrém jídle je nejlepší dobrý sýr!

Někdy nezáleží jen na vnitřní kráse

10. července 2015
262 10.7.2015 0
Servírování

Dobroty se jedí i očima, dejte si proto záležet, jak sýr naservírujete.