PŘÍBĚH KRÁLE

O historii a výrobě originálního českého Hermelínu.

Hermelín – originální český sýr s ušlechtilou bílou plísní spatřil tmu sklepů před více než 90 lety v Přibyslavi, v srdci Vysočiny. Seznamte se s Králem sýrů!

1923

Skupina zemědělců z Vysočiny se rozhodla vytvořit družstvo na zpracování mléka. V červnu následujícího roku přijímá závod svých prvních 207 litrů mléka a vyrábí první ručně formovaný sýr s bílou plísní na povrchu.

1946

V roce 1946 byl patentován název Hermelín. Bílá plíseň na povrchu sýru připomíná stejnojmennou kožešinu z hranostajů, která tvoří tradiční slavnostní roucho králů.

1976

Od roku 1976 nahradila mechanizace a nové zrací sklepy zastaralou ruční a tzv. zimní výrobu plísňových sýrů v Přibyslavi. Díky tomu bylo možné vyrábět Hermelín celoročně a vozit ho i do odlehlejších částí Československa.

1989

Na přelomu 80. a 90. let poprvé zdobí krabičku tradičního českého Hermelínu obrázek krále na bujném oři. Královský motiv demonstruje a potvrzuje výjimečné vlastnosti tohoto sýra.

1993

Od roku 1993 čerpá Král Sýrů inspiraci i od zahraničních sýrařských mistrů a využívá nejmodernější technologie. To všechno díky novému majiteli: společnosti Bongrain, francouzskému expertovi na sýry.

1996

Přivítejte Jeho Veličenstvo! V roce 1996 se sýr z přibyslavské Pribiny, proslulý ušlechtilou bílou plísní na povrchu, oficiálně stává značkou Král sýrů.

VÝVOJ BALENÍ

1923

1975

1978

1985

1986

1990

1993

1994

1996