Sýr, který dozrál k dokonalosti

České sýry s ušlechtilou bílou plísní spatřily světlo světa, nebo spíše tmu zracích sklepů, před více než 90 lety v Přibyslavi, v srdci Vysočiny.

Seznamte se s Králem Sýrů, jeho současností i minulostí.

Exkurz do historie

Historie plísňového sýru je delší než 220 let. Za Velké francouzské revoluce ukryla selka Marie la Fontaine Harel pronásledovaného kněze. Ten jí na důkaz vděčnosti pomáhal s vylepšováním jejího umění výroby sýrů, které pak od roku 1791 prodávala na trhu v městečku Camembert v Normandii. Camembert se nejvíce rozšířil koncem 19. století, kdy se poprvé začal prodávat v dřevěné krabičce, která umožňovala i delší transportní trasy bez deformací sýra.

20. léta

Počátky budoucího závodu Pribina spadají do roku 1923, ve kterém se skupina zemědělců z Vysočiny rozhodla vytvořit družstvo na zpracování mléka. V červnu následujícího roku přijímá závod svých prvních 207 litrů mléka a vyrábí první ručně formovaný sýr s bílou plísní na povrchu.

Od 20. let

Přibyslavský sýr s ušlechtilou bílou plísní na povrchu nesl už od 20. let označení Camembert. Sýr se netají inspirací francouzským originálem, ale jeho chuť se od něj zásadně liší. Vliv na to má jiné mléko i chuťové preference československých milovníků sýrů.

1946

V 1946 byl patentován název Hermelín. Bílá plíseň na povrchu sýru připomíná stejnojmennou kožešinu hranostajů, která zdobí tradiční slavnostní roucho králů. Slovo hermelín se v Československu brzy stává synonymem celé kategorie plísňových sýrů.

1976

Od roku 1976 nahradila mechanizace a nové zrací sklepy zastaralou ruční a tzv. zimní výrobu plísňových sýrů v Přibyslavi. Díky tomu bylo možné vyrábět hermelín celoročně a vozit ho i do odlehlejších částí Československa.

80.–90. léta

Na přelomu 80. a 90. let poprvé zdobí krabičku tradičního českého hermelínu obrázek krále na bujném oři. Královský motiv demonstruje a potvrzuje výjimečné vlastnosti tohoto sýra.

1990

Světlo světa spatří hned tři nové varianty hermelínu s jemnou směsí vybraného koření na povrchu: se zeleným pepřem, s paprikovým kořením a s česnekovým kořením. Tenkrát ještě pod názvem Flamengo.

1993

Od roku 1993 čerpá Král Sýrů inspiraci i od zahraničních sýrařských mistrů a využívá nejmodernější technologie.
To všechno díky novému majiteli: společnosti Bongrain, francouzskému expertovi na sýry.

1996

Přivítejte Jeho Veličenstvo! V roce 1996 se sýr z přibyslavské Pribiny proslulý ušlechtilou bílou plísní na povrchu oficiálně stává Králem Sýrů.

2004

Rok 2004 přináší unikátní spojení toho nejlepšího z plísňových a aromatických sýrů - Krále Sýrů Hermadur. Svou výraznou a nezaměnitelnou chutí se může pyšnit dodnes.

2007

V roce 2007  vznikají rovnou dvě novinky: prozrálý Král Sýrů Charakter s výrazným aroma a lahodný Sametový se smetanově jemnou chutí. Obě speciality mají své věrné obdivovatele, kteří je oceňují dodnes. Sametový už ovšem pod názvem Krémový, který ještě lépe vystihuje jeho jedinečnou chuť.

2012

Vyvinout nový sýr je umění i věda zároveň. Pokud se to však podaří, výsledek stojí za to. Jako v případě zatím poslední novinky - Krále Sýrů Nebeského.
Jeho unikátní dvojí texturu si můžete vychutnávat již od roku 2012.