>< Sýrová etiketa

Ti největší milovníci sýra se poznají podle toho, že si jej umí nejen vychutnat, ale také vědí, jak jej servírovat či správně kombinovat s vínem. Odhalte spolu s námi tajemství sýrové etikety. Naučte se sýry vychutnávat jako gurmáni, servírovat jako opravdoví znalci a hovořit o nich jako zasvěcení odborníci.

Když máte chuť na silné aroma

5. září 2016
81 5.9.2016 0
Chutě a vůně

Hermadur a Charakter – siláci, kteří vyslyší vaši chuť na výrazné sýry. S čím je napárovat?

Cestujte s námi po Evropě za sýrem

7. července 2016
55 7.7.2016 0
Chutě a vůně

Poznejte těchto 5 zemí skrz sýr, ačkoli nepatří mezi sýrové velmoci. Budete překvapeni, co vám mohou nabídnout

Ricotta

4. července 2016
54 4.7.2016 0
Chutě a vůně

Je čerstvý, lehký, voňavý a jemný.

Sýry a pečivo

3. července 2016
610 3.7.2016 0
Chutě a vůně

Pečivo sýry skvěle doplní, ale taky zneutralizuje chutě mezi jednotlivými druhy

Ušlechtilá plíseň? Pochoutka…

1. července 2016
52 1.7.2016 0
Párování

Máte raději sýry s modrou plísní uvnitř nebo bílou plísní na povrchu? Nebo obojí?

11 tipů na servírování sýrů z Francie i ze světa

1. července 2016
40 1.7.2016 0
Chutě a vůně

Inspirujte se zvyky v zahraničí a posuňte sýrové okamžiky zase do jiné dimenze

Představujeme Krále Sýrů Provensálské bylinky

13. června 2016
22279 13.6.2016 16
Chutě a vůně

Nalaďte se na léto s královskou novinkou provoněnou Provence.

Představujeme Krále Sýrů Jalapenos.

13. června 2016
125 13.6.2016 0
Chutě a vůně

Rázem se ocitnete v rozpáleném Mexiku.

8 kroků k novému hermelínu

10. června 2016
1732 10.6.2016 2
Chutě a vůně

Na scénu vstupují po celých 5 letech nové sezónní hermelíny s provensálským kořením.

10 tipů, jak dětem servírovat sýr

1. června 2016
133 1.6.2016 0
Servírování

Sýr je zdravý. Naučte děti jej milovat.

Zkombinujte Král Sýrů Krémový...

24. května 2016
11600 24.5.2016 0
Párování

... se šátečky z listového těsta plněnými dušenými hruškami, s mangem a pěnou z pražených ořechů na hnízdečku z rukoly s medovo-hořčicovým dresinkem.

Jak servírovat hermelínové speciality

23. května 2016
1096 23.5.2016 5
Servírování

Plyšový bochníček s delikátní chutí je to pravé pro vaše gurmetské choutky. Může být Krémový, Nebeský i jako Hermadur.

Zážitek ze sýru lusknutím prstu

19. května 2016
21918 19.5.2016 0
Párování

Jak povznést sýr na zážitek pomocí jednoduchých gurmánských kombinací? Stačí spárovat se správným vínem a chuťovkami.

Zkombinujte Král Sýrů Hermadur...

12. května 2016
11630 12.5.2016 0
Párování

... s toastem plněným karamelizovanou cibulí s octem balsamico, doplněným želé ze sušených švestek s badyánem.

Vezměte sýr na piknik

10. května 2016
289 10.5.2016 2
Servírování

K večeru už sluneční paprsky nebývají tak ostré. S čím je na pikniku zkombinovat?

Sýry a roční období - kdy jsou které nejlepší

9. května 2016
556 9.5.2016 3
Chutě a vůně

I sýry mají svou sezónu. Nejlepší jsou v období od pozdního jara do brzkého podzimu.

Zkombinujte Král Sýrů Nebeský...

5. května 2016
10691 5.5.2016 0
Párování

... se smaženými jahodami v těstíčku se zeleným pepřem, tataráčkem z červené řepy a drobenkou z burákového másla.

Spárujte hermelín s chřestovým pestem

2. května 2016
715 2.5.2016 2
Chutě a vůně

Chřestová sezóna je v plném proudu, zkuste ji tentokrát „na sýrovo“.

Král Sýrů na foodie akcích

1. května 2016
19817 1.5.2016 0
Sýrové pikantnosti

Ochutnejte speciality Krále Sýrů perfektně spárované s víny a s molekulární kuchyní.

Jaké to je u Krále Sýrů?

18. dubna 2016
265 18.4.2016 0
Výroba sýra

15 zajímavostí z výroby, které se na našich stránkách jen tak nedočtete.

S vedoucím výroby Krále Sýrů

11. dubna 2016
900 11.4.2016 13
Výroba sýra

Ten se má - každý den sní až 200 gramů hermelínu.

Máte rádi růžovou?

8. dubna 2016
36 8.4.2016 0
Párování

Nejrůžovější den v roce se blíží!

Král Sýrů s brusinkovou omáčkou

4. dubna 2016
129 4.4.2016 0
Chutě a vůně

Neexistuje lepší spojení, než hermelín s brusinkami. A kdo tuto pochoutku ještě nikdy nezkusil, měl by to napravit.

Král Sýrů na pomerančovém medu

4. dubna 2016
71 4.4.2016 0
Chutě a vůně

Napadlo vás někdy kombinovat typické chutě sýrů s ne zrovna obvyklými kombinacemi ovoce?

Král Sýrů a hořká čokoláda

4. dubna 2016
82 4.4.2016 0
Chutě a vůně

Kdo z nás by neměl rád čokoládu a sýry?

V zahraničí se vám po českých sýrech stýskat nemusí

2. dubna 2016
145 2.4.2016 4
Sýrové pikantnosti

Chystáte se cestovat? Nestýskejte si – představujeme vám příbuzné našeho hermelínu, nivy a eidamu.

4 nejlepší irské sýry

15. března 2016
286 15.3.2016 1
Chutě a vůně

Svatý Patrik vám představuje znovu nabyté irské sýrové bohatství. Ochutnejte cheddar, carrigaline nebo dubliner.

Správná sýrová prodejna

9. března 2016
545 9.3.2016 7
Skladování

Jak vypadá opravdový sýrový svatostánek?

Brynza

2. března 2016
1924 2.3.2016 129
Chutě a vůně

Brynza, nejznámější a nejcharakterističtější slovenský sýr. Pro mnohé vyhledávaná lahůdka, pro jiné naopak zvláštní druh sýra, k němuž si musí hledat cestu.

Nej sýry světa

22. února 2016
2745 22.2.2016 51
Chutě a vůně

Vybrali jsme nejluxusnější, nejchutnější, nejdražší, nejaromatičtější i nejstarší. Vítejte ve světě těch nejzajímavějších sýrů světa.

Místo masa sýry, aneb i půst může být zábava

15. února 2016
240 15.2.2016 0
Chutě a vůně

Půst je obdobím, kdy bychom neměli jíst maso. Pro mnoho lidí to může být nepředstavitelná oběť, díky sýru si ale i postní dobu můžete zdravě užít.

3 tipy, jak vyjádřit lásku sýrem a vínem

8. února 2016
242 8.2.2016 2
Párování

Máme pro vás 3 tipy, které valentýnský večer povznesou na zamilovaný zážitek.

Nechte se sýrem rozehřát

1. února 2016
474 1.2.2016 0
Chutě a vůně

Snem každého hostitele je potěšit hosty a předvést kulinářské umění. Těmito luxusními sýrovými pokrmy ohromíte každou návštěvu obzvlášť v zimě.

10 tipů jak ohromit v diskuzi o sýrech

25. ledna 2016
1142 25.1.2016 8
Sýrové pikantnosti

Teď už vás sýrem nikdo nezaskočí.

Všechno, co jste kdy chtěli vědět o hermelínu

18. ledna 2016
680 18.1.2016 9
Sýrové pikantnosti

Přehledný průvodce po království Krále Sýrů.

Aromatické sýry

11. ledna 2016
867 11.1.2016 2
Chutě a vůně

Sýry s charakteristickou vůni a výraznou chutí jsou oblíbené nejen v České republice, ale také třeba v Německu, Belgii nebo Francii.

Proč má tělo rádo sýr a které jsou ty nejzdravější?

6. ledna 2016
922 6.1.2016 12
Sýrové pikantnosti

Nejen, že sýr dobře chutná. Naše tělo si z něj může vzít i mnoho významných látek. Dokonce i takové, které jinak netoleruje laktózu.

Tajemství párování vína se sýrem, díl 5: Sýry s modrou plísní

13. prosince 2015
261 13.12.2015 0
Párování

Ušlechtilou plíseň už s víny párovat umíte. Naučte se posunout o něco výš i zážitek ze sýrů s plísní modrou.

Šestichodové silvestrovské sýrové menu

12. prosince 2015
1355 12.12.2015 29
Chutě a vůně

Speciální večer si žádá speciální gastronomické zážitky.

Tajemství párování vína se sýrem, díl 4: Tvrdé a zralé sýry

11. prosince 2015
210 11.12.2015 0
Párování

Měkké i polotvrdé sýry už párovat umíte. Jak se to má s těmi tvrdými a zralými?

Jednohubky jsou pasé, letos patří Silvestr sýru

10. prosince 2015
1374 10.12.2015 22
Chutě a vůně

Připadají vám jednohubky na Silvestra už trochu nudné? Nebaví vás volba mezi česnekovou a rybičkovou pomazánkou? Nechte na scénu nastoupit sýr.

Tajemství párování vína se sýrem, díl 3: Polotvrdé a středně zralé sýry

9. prosince 2015
163 9.12.2015 0
Párování

Gouda, Gryer, mladý Cheddar, Ementál, Eidam nebo Blaťácké zlato. Jakým vínem si nad nimi přiťuknout?

Víno umí darovat každý, sýr mu dá tu správnou jiskru

8. prosince 2015
585 8.12.2015 37
Párování

Na jaké dárky budou vaši blízcí vzpomínat ještě za několik let? Na ty, které si zkusí všemi smysly včetně chutě a vůně. Poradíme vám, jak sestavit ideální balíčky se sýrem a vínem.

Tajemství párování vína se sýrem, díl 2: Čerstvé a měkké sýry

22. listopadu 2015
208 22.11.2015 0
Párování

Máte rádi čerstvé sýry, které se rozplývají na jazyku? Správná vína jejich chuť ještě umocní.

Tajemství párování vína se sýrem, díl 1: Sýry s ušlechtilou plísní na povrchu

11. listopadu 2015
431 11.11.2015 0
Párování

Co když vám na stole leží sýr s ušlechtilou plísní na povrchu? Pro jakou lahev sáhnout do vinotéky?

K Svatomartinskému nemusíte jíst jen husu

8. listopadu 2015
368 8.11.2015 23
Párování

I když díky legendě jíme k Svatomartinskému každý rok pečenou husu, můžeme letos zkusit taky něco jiného - sýry. Jaké se hodí k mladému vínu?

Sýrem proti podzimní trudomyslnosti

4. listopadu 2015
1160 4.11.2015 89
Párování

Nejlepší zbraní proti sychravému počasí a ubývajícímu sluníčku je poohlédnout se po něčem, co vás pohladí po chuťových pohárcích a příjemně zahřeje. Zkuste to třeba se sýrem a vínem.

4 tipy, jak k sýru vybrat správné víno

2. listopadu 2015
489 2.11.2015 1
Párování

Ve dvou se to lépe táhne. Pro sýry a víno toto rčení platí také. Jaké dvojice mezi sebou správně spárovat tak, aby víno podtrhlo chuť sýru a ten naopak dodal vínu šmrnc? Projděte si naše čtyři jednoduché tipy a vylaďte své sýrové zážitky k dokonalosti.

Kde žije nejvíc jedlíků sýra?

9. října 2015
722 9.10.2015 0
Sýrové pikantnosti

Které zemi by se dalo přezívat Sýrové království? Francii, Holandsku? Nenechte se mýlit!

Základní sýrový přehled

9. října 2015
636 9.10.2015 0
Výroba sýra

Sýry jsou mimořádně různorodé, celosvětově existuje více než 3000 jejich druhů. Pro jednodušší orientaci se kategorizují podle mnoha různých kritérií.

Není mléko jako mléko

9. října 2015
209 9.10.2015 0
Výroba sýra

Téměř všechny sýry lze vyrábět z různých druhů mléka. Jednotlivé typy mléka se liší nejen svou vůní a chutí, ale i obsahem bílkovin, tuků a laktózy. V jednom sýru je též možné kombinovat více druhů mléka.

Tučnost sýra a tuk v sušině

9. října 2015
332 9.10.2015 0
Výroba sýra

Možná vás překvapí, že množství tuku v sušině se nerovná tučnosti sýra.

Jeden postup, tisíc výrobních tajemství

9. října 2015
426 9.10.2015 4
Výroba sýra

Stejný postup odlišují jen drobné detaily, které však dělají veliké věci. Na začátku výroby každého druhu sýra je mléko. Poté následuje procedura kvašení, míchání, krájení, lisování a zrání.

Bez kvalitních surovin ani ránu

9. října 2015
161 9.10.2015 0
Výroba sýra

Dobré mléko je základ dobrého sýra.

Druhá šance se neodmítá

9. října 2015
366 9.10.2015 0
Servírování

Zrání je proces, nebojte se ho.

Každý sýr musí přijít ve správný čas

9. října 2015
505 9.10.2015 0
Servírování

Načasování a množství je kouzlo, které udělá z obyčejné večeře elegantní hostinu.

Hermelíny nemazat!

9. října 2015
695 9.10.2015 0
Servírování

Nedělejte z delikátního zážitku sýrový horor.

Při setkání se sýrem zapojte všechny smysly

28. září 2015
1549 28.9.2015 1
Chutě a vůně

Chuťové buňky jsou pro vychutnání sýra to nejdůležitější. Pro dokonalý zážitek však zkuste zapojit všechny smysly.

Nesluší se nechávat ho na mrazu

18. září 2015
817 18.9.2015 6
Skladování

Sýr může snadno nastydnout.

Dobrá svatba? Bílá plíseň a červené víno

16. září 2015
309 16.9.2015 0
Párování

Najít k vínu ideálního sýrového partnera a opačně, to je umění i věda zároveň.

Víno a Hermelín Originál

14. září 2015
194 14.9.2015 0
Párování

Klasika ke klasice.

Soudit podle obalu se vyplácí

11. září 2015
616 11.9.2015 1
Skladování

Nezapomeňte sýr převléknout do nového kabátku, aby byl příště stejně dobrý.

Čedar

10. září 2015
424 10.9.2015 0
Chutě a vůně

Anglická klasika, která nadchla celý svět.

Feta

8. září 2015
190 8.9.2015 0
Chutě a vůně

Tradiční řecký mix kozího a kravského mléka

Víno a Král Sýrů Krémový

3. září 2015
120 3.9.2015 0
Párování

Barique dokáže divy s vínem i se sýry.

Bílá přeje výrazným

2. září 2015
527 2.9.2015 34
Párování

Že se k sýru náramně hodí víno, není žádná novinka. A k výrazným sýrům je většinou nejlepší podávat specifická bílá vína.

Víno a Hermelín s pepřovým kořením

1. září 2015
98 1.9.2015 0
Párování

Výrazná chuť potřebuje silného společníka.

Víno a Hermelín s paprikovým kořením

31. srpna 2015
99 31.8.2015 0
Párování

Kozí sýry

25. srpna 2015
226 25.8.2015 0
Chutě a vůně

Ve sladké společnosti

24. srpna 2015
1669 24.8.2015 0
Párování

Je to možná překvapivé, ale sladké nechá sýrům vyniknout.

Víno a Král Sýrů Hermadur

17. srpna 2015
117 17.8.2015 0
Párování

Camembert

10. srpna 2015
361 10.8.2015 2
Chutě a vůně

Tradiční bard francouzského sýrařství.

Gouda

3. srpna 2015
242 3.8.2015 2
Chutě a vůně

Nekorunovaná královna holandského sýrařství.

Každý den jiný sýr

31. července 2015
546 31.7.2015 2
Sýrové pikantnosti

Kde jinde než ve Francii si můžete dopřát sýrový kalendář.

Přijďte na chuť správnému pořadí

30. července 2015
514 30.7.2015 0
Servírování

Každá chuť má svoje místo a jen tak může dokonale vyniknout.

Nejstarší historie sýra

28. července 2015
1032 28.7.2015 7
Sýrové pikantnosti

Historie sýra je možná ještě starší a záhadnější, než si myslíte.

Nejlépe si je vychutnáte při pokojové teplotě

27. července 2015
857 27.7.2015 0
Servírování

Ani zima, ani horko. Pokojová teplota je sýrový ideál.

Nechoďte na ně zostra

22. července 2015
420 22.7.2015 0
Servírování

Sýry bývají výrazné samy o sobě, dávejte si proto pozor, abyste jejich výjimečnou chuť zbytečně nepřebili.

Menší než velké množství sýra

17. července 2015
2364 17.7.2015 0
Servírování

I ta největší pochoutka se může snadno přejíst.

Víno a Hermelín s česnekovým kořením

16. července 2015
93 16.7.2015 0
Párování

Síla a jemnost jdou ruku v ruce.

Mezi známými se každý cítí lépe

16. července 2015
206 16.7.2015 0
Servírování

Chuť dobrých sýrů je pro hosty zajímavější než vaše sýrařské znalosti.

5 důvodů pro sýr jako dezert

14. července 2015
2335 14.7.2015 11
Servírování

Zapomeňte na dorty a sorbety, po dobrém jídle je nejlepší dobrý sýr!

Někdy nezáleží jen na vnitřní kráse

10. července 2015
270 10.7.2015 0
Servírování

Dobroty se jedí i očima, dejte si proto záležet, jak sýr naservírujete.

Roquefort

9. července 2015
264 9.7.2015 0
Chutě a vůně

Legendární francouzský plesnivec

Parmezán

6. července 2015
545 6.7.2015 0
Chutě a vůně

Sýr, který je kulinářskou třešničkou na dortu

Krájení chce ten správný grif

29. června 2015
9476 29.6.2015 0
Servírování

I v tom nejmenším kousku sýra můžete najít díky správnému krájení chuť celého kusu.

Eidam

25. června 2015
282 25.6.2015 0
Chutě a vůně

Holanďan, kterého si přivlastnili Češi

Mozzarella

23. června 2015
676 23.6.2015 18
Chutě a vůně

Co všechno možná nevíte o oblíbených bocháncích

10 sýrů, které by měl znát každý

22. června 2015
833 22.6.2015 0
Chutě a vůně

Druhů sýra jsou možná stovky. Pro začátek stačí, že se  důkladně seznámíte se základní desítkou.

Víno a Hermelín s cibulkou a pažitkou

19. června 2015
94 19.6.2015 0
Párování

Kombinujte, kombinujte, kombinujte!

Víno a Král Sýrů Charakter

11. června 2015
135 11.6.2015 0
Párování

Vyzrálá chuť a lehké víno

Víno a Král Sýrů Nebeský

10. června 2015
175 10.6.2015 0
Párování

Lehoučká chuť se sladkým závojem růžové.